Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2026
Ένα εκτενές αφιέρωμα στο έργο της Νίνα Ιακώβου (1931-2025) παρουσιάζεται στη Λάρνακα από τις 7 Μαΐου, φωτίζοντας μια δημιουργική πορεία που εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες και άφησε καθοριστικό αποτύπωμα στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη.
Η έκθεση «Νίνα Ιακώβου: μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν», που συνδιοργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και το Μουσείο Πιερίδη, συγκεντρώνει έργα από διαφορετικές περιόδους της καλλιτεχνικής της διαδρομής, αναδεικνύοντας το εύρος και τη διαρκή εξέλιξη της εικαστικής της γλώσσας.
Κεραμικές συνθέσεις, γλυπτά, ζωγραφικά έργα, σχέδια, εγκαταστάσεις και έργα μικτής τεχνικής συνθέτουν ένα πολυφωνικό σύνολο, όπου η ύλη λειτουργεί ως φορέας μνήμης και βιώματος. Στον πυρήνα της δημιουργίας της Ιακώβου βρίσκεται η ανθρώπινη μορφή — συχνά γυναικεία — μέσα από την οποία εκφράζονται προσωπικές και συλλογικές αγωνίες, εμπειρίες και αφηγήσεις.
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της. Επηρεασμένη τόσο από την αρχαία κυπριακή κεραμική όσο και από την παραδοσιακή αγγειοπλαστική της Αμμοχώστου, ανέπτυξε μια βαθιά υλικότητα που συνδέει το τοπικό με το οικουμενικό. Οι μορφές της, συχνά τραχιές αλλά ταυτόχρονα ευάλωτες, μοιάζουν να αναδύονται από τη μνήμη, μεταπλάθοντας το βίωμα σε εικαστική αφήγηση.
Η έκθεση λειτουργεί ως μια ουσιαστική αναδρομή αλλά και ως μια εισαγωγή στον εσωτερικό κόσμο της δημιουργού: εκεί όπου η αφή, το βλέμμα και η μνήμη συναντώνται. Την εμπειρία συμπληρώνει η συνοδευτική έκδοση σε μορφή εικαστικού βιβλίου, η οποία περιλαμβάνει σκίτσα, σχέδια και ιδιόχειρες σημειώσεις από το αρχείο της, προσφέροντας μια πιο άμεση πρόσβαση στη διαδικασία της σκέψης και της δημιουργίας της.
Η Νίνα Ιακώβου, γεννημένη στην Αμμόχωστο το 1931, υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες γλύπτριες της Κύπρου. Σπούδασε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950 και εργάστηκε τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Μετά το 1974 εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα, όπου συνέχισε να δημιουργεί μέχρι τον θάνατό της το 2025. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και στην Κρατική Συλλογή Έργων Τέχνης.
Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στον χώρο του μουσείου. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται επίσης εκπαιδευτικές δράσεις και παράλληλες εκδηλώσεις.
>> Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Μαΐου, Μουσείο Πιερίδη, Λάρνακα, 19.20. Πληρ. 22128175. Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 6 Μαΐου 2027 (Δευτέρα – Πέμπτη 9π.μ.– 4μ.μ., Παρασκευή – Σάββατο 9π.μ.–1μ.μ.)
-
Μουσείο Πιερίδη Λάρνακα
07 Μαΐου - 06 Μαΐου 2027
Σχετικά
Η Isnotgallery contemporary παρουσιάζει την ομαδική έκθεση-θεσμό της!
Contemporary Art Under Pressure: Έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, με ανώτατη τιμή πώλησης τα €500
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες
Rouan Gallery: Παρουσιάζει ομαδική έκθεση επτά σύγχρονων καλλιτεχνών
Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία, όπου η ζωγραφική, η υφή, το χρώμα και η προσωπική αφήγηση κάθε καλλιτέχνη συνυφαίνονται σε έναν ενιαίο, αλλά πολυφωνικό διάλογο
Παρουσιάζεται στο Παραλίμνι η έκθεση φωτογραφίας "Υφές Παραλιμνίτικες"
Το έργο Υφές Παραλιμνίτικες αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ενδυμάτων που διασώζονται στο Παραλίμνι
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών
The Objects are Watching: H νέα ατομική έκθεση της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Κλερ Μπερνέτ
Η πρακτική της εστιάζει σε ζητήματα μετακίνησης, υλικότητας και πολιτισμικής ανταλλαγής
«Οι Μύθοι της Κύπρου» ταξιδεύουν στο όμορφο Φοινί
Το όλο χάπενινγκ φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού όπου για τις ανάγκες της έκθεσης μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο, διαδραστικό εκθεσιακό χώρο.
Νοσταλγία: H νέα έκθεση κεραμικής της Σήλιας Ποτούδη ΜακΦέρσον
Μια ενότητα έργων που αντλεί από τη γη, την ιστορία και τις αρχέγονες μορφές της κεραμικής
Μέριλιν Μονρόε: Δύο νέες εκθέσεις γιορτάζουν την καλλιτέχνιδα πίσω από τον «μύθο»
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής ηθοποιού, το BFI και η National Portrait Gallery καλούν το κοινό να επαναξιολογήσει την Μονρόε ως τη «δημιουργό της δικής της εικόνας».
EGGspression 26: Η δύναμη της απλότητας σε 36 εκφράσεις
Όταν η απλότητα γίνεται έμπνευση, ακόμη και ένα απλό σχήμα, μπορεί να αφηγηθεί 36 διαφορετικές ιστορίες
«Human Nature»: Η πρώτη ατομική έκθεση της Χριστιάνας Χαραλάμπους
Η έκθεση συγκεντρώνει πρόσφατα έργα που κινούνται ανάμεσα στο ένστικτο και τη συνείδηση, την ευθραυστότητα και την ανθεκτικότητα